Thursday 4 July 2013

SUP TULANG FCU



2) SUP TULANG FCU

Bahan:
1 kilo tulang 
1 kilo daging yang berurat

sup bunjut 2
sup bunjut tulang 1
1 sudu besar serbuk kurma

3 inci kulit kayu manis
4 kuntum bunga lawang
10 biji buah pelaga

3 bawang besar dipotong baji 
1 bawng besar untuk ditumbuk

7 bawang merah untuk ditumbuk  
10 ulas bawang merah dibuat bawang goreng
4 ulas bawang putih di ketuk
15 biji cili api untuk pedaskan sup

2 limau nipis
secekak daun sup
3 inci lengkuas diketuk saja
1 inci halia ditumbuk halus
2 batang serai sedang juga diketuk dan diangkat keluar apabila rasa sup sudah enak.

1 kiub knorr daging
garam secukup rasa
seketul telur puyuh gula batu atau lebih kecil 

Cara:
1. Rebus tulang dan daging hingga empok dengan air yang banyak hingga tenggelam.
2. Masukkan sedikit garam, gula batu dan sup bunjut, rempah 3 beradik ketika merebus
3. Angkat daging dan potong ikut suka hati
4. Rebus balik bersama tulang tadi. Masukkan halia, lengkuas, serai, bawang putih, bawang besar tumbuk, bawang merah dan cili api.
5. Bila hampir empok daging, masukkan bawang besar yang dipotong baji.


 HOMEMADE SUP BUNJUT

 Bahan A

1 kulit kayu manis
1 bunga lawang
3 bunga cengkih
3 buah pelaga

B

1 sudu besar ketumbar
1/2 sudu teh jintan putih
1/2 sudu teh lada putih
3 keping kelopak bunga lawang
sedikit buah pelaga yang di pecah-pecahkan
secubit mustard seed(biji sawi??)
secubit biji poppy
1/2 sudu teh jintan manis

Pecah2kan bahan B...tak perlu hancur sgt.
masukkan ke dalam kain kasa, ikat dengan benang.
siap untuk digunakan.

No comments:

Post a Comment