NASI KERABU/ULAM [Versi Utara]Bahan-Bahan: 600 gm nasi yang telah disejukkan 1 keping ikan talang 1 s/b udang kering [gorengkan tanpa minyak] 40 gm bawang merah 3 helai daun mengkudu 1 tangkai daun selom 1 tangkai daun kesum 1 helai daun kunyit 3 helai daun kaduk 5 helai daun pegaga 5 helai daun ulam raja 3 helai daun sekentut 1 batang serai 1 sudu besar kerisik [ditumbuk halus] 1 sudu teh serbuk lada Cara: 1. Bersihkan daun-daun dan hiris halus seperti bunga rampai. 2. Bakar ikan kering dan tumbuk. Tumbuk udang kering. 3. Mayang bawang merah halus-halus. 4. Ambil nasi yang sejuk. Jika ada yang berketul, pecahkan. 5. Gaul nasi dengan daun-daun, serai, serbuk lada, ikan kering, udang kering, kerisik dan bawang. 6. Gaul rata-rata supaya ulam tidak melekat. Jika rasa kurang masin bolehlah taburkan garam. Tambahan: Ulam-ulam boleh ditambah jenisnya. Lebih banyak lebih sedap. Boleh juga sebagai tambaha sediakan asam rebus keladi. |
Wednesday, 3 July 2013
NASI ULAM UTARA
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment