Wednesday, 3 July 2013

NASI CARROT

ka-ching !
    November 02, 2012

    PostHeaderIcon resepi nasi carrot






    bahan untuk masak nasi Carrot :
    4 cawan beras basmati - cuci bersih2 dan rendam 1 jam sebelum masak kemudian toskan
    1 biji carrot - parut siap2 (potong dadu pun ok)
    1 s/b butter - untuk menumis
    2 s/b ghee - untuk menumis
    3 ulas bawang merah - dihiris nipis-nipis
    2 ulas bawang putih - diketuk @ dihiris nipis-nipis
    1cm halia - diketuk @ dihiris nipis-nipis
    kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga
    1 sudu rempah kurma
    1/2 kiub ayam
    5 cawan air untuk masak nasi (cawan yg sama sukat nasi)

    Cara-caranya:
    Panaskan periuk dan masukkan butter dan ghee sehingga cair.
    Masukkan kiub ayam, kayu manis, bunga lawang etc smpi naik bau wangi dan baru masukkan bawang merah, bawang putih dan halia.. Tumis hingga agak garing.
    Masukkan rempah kurma dan gaul sebati dengan bawang tadi.
    Masukkan beras dan boleh masukkan air.
    Masukkan carrot yang telah diparut.
    Boleh juga tambah sedikit garam untuk tambah rasa nasi tersebut.
    pindahkan periuk tadi kedalam rice cooker dan masak nasi mcm biasa.

    No comments:

    Post a Comment