NASI TOMATO Bahan-Bahan: 5 cawan beras - cuci dan toskan 3 ulas bawang putih - hiris 5 ulas bawang merah - hiris 1 inci halia - hiris 3 biji Buah pelaga 3 biji Bunga cengkih 1 inci Kulit kayu manis 2 kuntum Bunga lawang 1/2 cawan susu cair 4 biji tomato - cincang 1/2 cawan sos tomato 2s/b majerin /minyak sapi Garam secukup rasa Air (ikut sukatan beras dalam 5 cawan gak) daun pandan disimpul or daun sup cincang Cara: 1. Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah dengan merjerin hingga kuning dan naik bau. Gunakan periuk rice cooker tu.. 2. Masukkan susu cair, tomato, garam dan gaul rata. Tambah air dan biarkan mendidih. 3. Masukkan beras & daun pandan/daun sup dan alihkan periuk kedalam tempat rice cooker dan biarkan masak. 4. Apabila nasi telah kering, kacau rata tapi jangan sampai hancur.. 5. Bolih dihidangkan bersana lauk ayam masak merah dan dalca atau kerabu timun.. |
Wednesday, 3 July 2013
NASI TOMATO
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment