Monday, 25 February 2013

THAI GREEN CURRY


HAI GREEN CURRY @ แกงไทยสีเขียว

rsz_dsc_4185
Salam petang semua, dah makan tengah hari?...Entri kali ni mat masak Thai Green Curry atau Kari Hijau Thai. Mat masak guna daging batang pinang dalam 450 gram. Boleh juga kalau nak ganti dengan ayam atau udang, kalau nak bess guna udang kaki merah atau orang panggil udang pengantin. Dulu2 mat pernah cuba beberapa resipi, dan ada tu paste yang tersedia dijual pun mat dah cuba, tapi rasa tak berapa nak ok lah, kurang serasai dengan tekak, hingga mat jumpa satu resipi dari blog Kak Ida 1001 resipi. Mat buat dan waallaweyyy!!..ngam betul dengan tekak ku ini. Rasa dia kan macam mana nak kata eks...senang cakap macam ni lah....anda rasa "seksi" bila merasainya...perghh..pengsannn >___<... Tapi tadi mat terfikir pulak bila baca satu entri ini.....hmmm anda terfikir juga ke?...

rsz_dsc_4205
Kali ni mat letak terung pipit dalam dia, selain rebung dan traffic light capsicum yang berbaki dalam peti sejuk. Kalau ikut resipi asal, masakan thai ni tak lari mesti ada daun selasih @ sweet thai basil, daun limau purut, serai dan limau nipis. Penggunaan santan juga meluas dalam resipi2 mereka. Tapi kan mereka ada teknik memasak tersendiri. Contohnya pati santan akan dimasak bersama rempah hingga pati santan tadi secara semulajadi akan bertukar menjadi minyak dalam proses menumis tadi dan akan memasakan rempah yang dimasak bersama2. Penggunaan sos ikan juga amat meluas, dan garam tak diperlukan jika mengguna sos ikan. Ok, mat tulis resipi dia, terima kasih Kak Ida.....

BAHAN PES KARI HIJAU :-)
1 batang serai, hiris halus
1 -3 biji cili padi siam, hiris halus (mat guna 10 biji + 2 cili hijau)
2 biji bawang merah, hiris halus
4 - 5 biji bawang putih, cincang
1 inci lengkuas atau halia (mat letak lengkuas dan halia)
1/2 cawan daun ketumbar (mat guna semua sekali termasuk akar)
1/2 cawan daun selasih atau sweet thai basil
1/2 camca teh serbuk jintan manis
1/2 camca teh serbuk lada sulah
1/2 camca teh serbuk ketumbar
3 camca besar sos ikan (nampla)
1 inci belacan
2 camca besar jus limau nipis
1 camca teh gula perang/merah
3 - 4 camca besar santan

BAHAN KARI HIJAU THAI ;-)
450 gram daging batang pinang, hiris nipis, cuci dan toskan
3/4 cawan terung pipit, cuci dan toskan
1 biji tomato, belah 6
1 cawan hirisan rebung
1/4 biji traffic light capsicum (red, green, yellow) didadu besar
2 batang serai, dititik
4 helai daun limau purut
10 biji cili padi merah thai, diketuk
Pes kari hijau thai (resipi diatas)
800 ml santan cair
300 ml pati santan
Jus limau nipis secukupnya
Sos ikan secukupnya
Gula secukup rasa
Daun selasih secukupnya (anggaran 1 genggam)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK PES KARI HIJAU THAI :- Satukan semua bahan ke dalam alat pengisar. Kisar halus hingga semua lumat. Boleh digunakan terus atau disimpan dalam bekas bersih dan kering, masukkan dalam peti sejuk untuk tempoh 1 minggu. Untuk lebih lama boleh dibekukan dalam freezer.
  2. UNTUK KARI HIJAU THAI :- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis pes kari hijau hingga harum, masukkan serai, terung pipit dan daging. Gaul rata dan masak sekejap hingga daging kecut.
  3. Tuang santan cair, kacau dan tambah daun limau purut, biar masak hingga daging 1/2 empuk dan terung pipit lembut. Masukkan dan juga cili padi thai. Bila mendidih, tuang pati santan. Perasakan dengan sos ikan, jus limau nipis dan sedikit gula. Masak sekejap dengan api sederhana. Kacau selalu.
  4. Akhir sekali masukkan daun selasih, traffic light capsicum dan tomato, kacau rata dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api, hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain...Selamat mencuba!..



Thai Green Curry

Step_by_step_112
Dari buku masakan Sedapnyaaa.....(chef wan), tapi telah diolah sedikit.....memang sedap makan dgn nasi hangat...

Created on : 26-05-2007



Bahan-bahan ( 5 orang )

  • 1 ekor ayam, potong ikut suka, perap dgn asam limau dan garam, cuci bersih dan toskan
  • 300 ml pati santan
  • 1- 2 cawan terung pipit
  • 15 biji cili padi thai, belah dua
  • 4 - 5 tangkai daun selasih (Thai basil)
  • BAHAN2 DIKISAR HALUS (REMPAH):-
  • 10 biji cili hijau
  • 1 biji bawang besar
  • 6 biji bawang merah kecil
  • 2 inci halia
  • 3 pokok ketumbar, dicuci bersih dgn akar sekali
  • 2 batang serai
  • 2 helai daun limau purut
  • 1 inci belacan
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 camca besar ketumbar biji
  • 2 camca besar jintan kasar biji
  • 1 camca teh lada putih biji
  • 1 camca teh serbuk kunyit
  • BAHAN2 LAIN:-
  • Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
  • 3 biji limau kasturi, diambil jusnya

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dalam periuk (kurang lebih 1/2 cawan). Tumis bahan2 rempah hingga wangi dan pecah minyak, gunakan api sederhana.
  2. Masukkan ayam dan gaul rata bersama rempah tadi, biar ayam kecut sedikit dan masukkan air (kurang lebih 700ml).Renihkan hingga ayam 3/4 empuk, masukkan terung pipit. Masukkan pati santan dan perasakan dgn garam dan sedikit gula.
  3. Step_by_step_113
     Akhir sekali masukkan cili padi, daun selasih dan jus limau kasturi tadi. Kacau perlahan2 hingga hingga kuah agak pekat dan boleh dihidangkan. DALAM GAMBAR:- Rupa terung pipit yg mat guna utk resipi nie.
  4. Step_by_step_115
     Yang ni pulak gambar pokok terung pipit tu. Tengah gila berbuah sekarang nie.

No comments:

Post a Comment