Bahannya :
3 ekor sotong saiz besar (untuk 2 orang makan)
3 ekor sotong saiz besar (untuk 2 orang makan)
1 biji kentang (dipotong nipis)
1 biji telur
bawang putih (dihiris halus)
1 biji telur
bawang putih (dihiris halus)
bawang merah (dihiris halus)lobak (dipotong halus)
minyak
garam
minyak
garam
serbuk kunyit
daun sup atau daun ketumbar
daun sup atau daun ketumbar
Cara-caranya :-
Gaul kentang yang telah dipotong nipis dengan sedikit garam. Goreng kentang sehingga kekuningan. (kalau nk rebus pun boleh, tp aku suka goreng sebab ada bau wangi)
Bila dah sedikit garing angkat dan lenyek atau tumbuk (aku tumbuk dalam lesung, senang sikit), asingkan.
Kemudian, tumiskan bawang putih dan bawang merah sehingga keperangan.
Masukkan lobak.
Pecahkan sebiji telur. Gaul dan hancurkan jadi macam Scramble Eggs.
Masukkan kentang yang telah dilenyek tadi.
Tabur daun sup dan gaul rata.
Suaikan rasa (agak2 je la kan pose).
Masukkan isi ke dalam sotong yang telah siap dibersihkan dan cucuk dengan lidi untuk elak isi yang telah disumbat terkeluar.
Kuah
Tumis bawang putih dan bawang merah.
Masukkan sedikit serbuk kunyit dan garam.
Masukkan air biar hingga mendidih.
Masukkan sotong yang telah siap disumbat. Biar sehingga sotong masak (jgn lama sangat, nanti sotong jadi liat)
Bila dah siap, potong2 sotong jika suka.
Siap dihidangkan..
No comments:
Post a Comment