Thursday, 28 June 2012

TIRAMISU SWISS ROLL CAKE

Tiramisu Swiss Roll Cake

Masakan - Kek
Share25
Nak buat tiramisu ni dah lama dah, cumanya kalau di ikutkan resepi asal atau cara-cara buat tiramisu yang sebenar kena ade biskut tiramisu dan guna mascarpone cheese, tapi susah benar ros nak cari dua bahan ni, tak jumpe-jumpe, lepas tu teringat pulak yang Kak Ummi Kuantan pernah buat guna swiss rolls cake, resepi asal dari Chef Hanieliza yang Femes tu, resepi ros copy dari Blog Kak Ummi je...pada Kak Ummi dan Kak Lieza terima kasih ya atas resepi yang sedap ni, ros buat suku adunan je, dapatlah tiga bekas kecik....jadilah buat rasa . : )
TIRAMISU - Versi 2
Resepi oleh Chef Hanieliza

Bahan:-
1 gulung kek swiss roll kopi ( ros guna 1/2 kek swiss roll perasa coklat)
250 gm keju cream philidephia ( ros guna 100gram)
150 ml yogurt asli ( ros ganti dengan whipping cream)
1/2 cawan gula ( ros guna 2 sudu besar gula)
1 biji lemon [ambil jusnya] - (kalau xnak masam sgt, ambil separuh jus jek) - ros x letak.
serbuk nescafe ( ros ganti dengan serbuk koko)

Larutan Agar-agar:-

1/4 cawan air ( ros ganti dengan 2 sudu besar air panas)
1 sudu kecil serbuk agar-agar ( ros ganti dengan 1 sudu besar gelatin)


Cara
1. Kek swiss roll dihiriskan nipis.
2. Masakkan larutan agar-agar sehingga mendidih.
3. Pukul keju, gula dan yogurt sehingga gebu.
4. Masukkan perahan jus lemon dan kacau lagi.
5. Masukkan larutan agar-agar dan kacau rata.
6. Susunkan hirisan kek dalam bekas kaca atau gelas.
7. Tuangkan adunan keju dan rata.
8. Letakkan lagi hirisan kek dan tuangkan lagi adunan keju tadi.
9. Ayakkan serbuk nescafe dan sejukkan sebelum dihidangkan
dapatlah tiga bekas kecik ni
taburkan dengan serbuk koko
tekstur dalamnye yang sugguh moist dan creamy
Nota: ros basahkan swiss rolls tu dengan sedikit air gula, hasilnya  bahagian swiss rolls tu lagi lembut dan sedap apabila dimakan. : )

No comments:

Post a Comment