Monday, 25 June 2012

KUIH SRIMUKA



SERIMUKA

Bahan-bahan utk pulut/
300 gm [1 1/2 cwn] beras pulut, rendam semalaman
200 ml [3/4 cwn + 1 sdk] santan
1 sdk garam
1 helai daun pandan, disimpul

Cara-cara :-
1. Basuh beras pulut mcm biasa kemudian tapiskan. Masukkan ke dalam loyang [20cm] atau [8"].
2. Campurkan santan dan garam bersama dan tuang ke dalam beras. Cucuk daun pandan kat tgh2.
3. Kukus lebih kurang 20 minit. Kuarkan daun pandan tadik dan padatkan pulut dgn daun pisang atau foil. Kukus lagik selama 15 minit.

Bahan-bahan utk lapisan atas/
3 biji telur
200 ml [3/4 cwn] santan
180 gm [3/4 cwn] gula
100 ml jus pandan
4 sdk tepung jagung
2 sdb + 1 sdk tepung gandum
garam [nie aku yg letak sebab nk kasik lemak]

Cara-cara :-
1. Di dalam bekas, campurkan telur, santan dan gula kemudian kacau dgn whisker. Tuang jus pandan dan tepung. Kacau sehingga adunan tidak berbintil-bintil.
2. Tapis adunan ini ke dalam periuk [atau metal bowl] kemudian masak sekejap tapi jgn sampai overcook.[guna kaedah double boil]
3. Tuang adunan tadi ke atas pulut dan kukus dgn api yg perlahan selama 25 minit.
4. Sejukkan kemudian baru di potong.


Nota :-
Lepas dah masak biasanya aku tak tutup api. Aku bukak penutup kukusan tu kendian biar wap tu naik dan permukaan atas tu akan nampak mcm oily sket. Then baru tutup api.



 *********************************************************************

 

PULUT SERIKAYA

Bahan-bahan
Lapisan Bawah

2 cawan pulut
2 1/2 cawan santan cair + sikit garam

Lapisan Atas
2 cawan santan pekat
1/2 cawan gula pasir
½ cawan gula merah
1/2 cawan tepung gandum
2 s/b tepung jagung
3 biji telur
1 s/t garam


Cara
Lapisan Bawah

1. Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.
2. Kukuskan sehingga masak.
3. Lapikkan pelastik dalam loyang bulat atau 4 segi berukuran 8 inic.
4. Tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
5. Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.

Lapisan Atas
1. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau rata. Tapiskan.
2. Masakkan sekejap sehingga naik wap.
3. Tuangkan perlahan-lahan atas pulut tadi.
4. Kukuskan lebih kurang 20 minit.
5. Sejukkan dahulu baru potong dengan pisau pelastik.




******************************************************************



ANEKA KUIH SERIMUKA

[color=green][font=Georgia][i][b][img]http://img.photobucket.com/albums/v302/hanieliza3/SriMukaHtm2.jpg[/img]

SERIMUKA PULUT HITAM

Lapisan Bawah:
1 cawan pulut putih
1 cawan pulut hitam
3 cawan santan cair
1 s/k garam

Cara
1. Rendamkan pulut berasingan selama 3 jam
2. Gaulkan semua bahan dan masukkan dalam loyang
3. Kukuskan sehingga masak.
4. Minyakkan sikit loyang lain dan tekankan pulut yang telah masak tadi.
5. Kukuskan semula dan Gariskan pulut serta tuangkan adunan bahagian atas.

Lapisan Atas:
3 cawan santan pekat + jus pandan + warna hijau
3/4 cawan gula
1/2 cawan tepung gandum
1 s/bsar tepung kastad
2 biji telur
1 s/t garam

cara
1. Gaul rata semua bahan dan tapis.
2. Tuangkan perlahan-lahan atas pulut tadi.
3. Kukuskan lebih kurang 1/2 jam.
4. Sejukkan dahulu baru potong[/b][/i][/font][/color]
 


****************************************************************************


 

KUEH SERIMUKA JAGUNG

[color=Green][font=Georgia][i][b][img]http://i3.photobucket.com/albums/y75/hanieliza4/SeriMukaJagung.jpg[/img]

KUEH SERIMUKA JAGUNG

Bahan-bahan:

Lapisan Bawah
2 cawan pulut [rendamkan 3 jam]
3 cawan santan cair
1 s/k garam

Lapisan Tengah..gaul semua dan masakkan sikit
2 cawan santan pekat
1 biji telur
1/4 cawan gula
1/4 cawan tepung kastad
1/4 cawan tepung gandum
1/2 cawan jagung cream
sedikit garam

Lapisan Atas..gaulkan semua dan masakkan sikit
2 cawan santan pekat
1 biji telur
1/4 cawan jus pandan
1/4 tepung gandum
1/4 cawan tepung kastad [color=Red][edited om 5/7/05][/color]
1/4 cawan gula
sedikit garam

Cara
1. Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukuskan.
2. Bila telah masak, tekankan dalam loyang sehingga mampat.
3. Lapiskan dengan lapisan tengah [adunan jagung]
4. Masakkan anggaran 15 minit.
5. BIla dah masak masukkan pula lapisan atas [adunan hijau pandan]dan kukuskan algi selama 15 minit.
6. Bila dah masak, sejukkan betui2 baru di potongkan dan hidangkan.[/b][/i][/font][/color]
 

No comments:

Post a Comment