Ni dia kek yang masih panas, sedap lembut dan gebu...
Kek Kopi Marmar(Marble)
Bahan A (Diayak bersama)
220gm tepung kek
1sudu teh serbuk penaik
250 mentega
200gm gula halus
50ml air susu(mak lang guna susu segar dutch Lady rendah lemak)
4 biji telur gred A
2 sudu teh emulco kopi
sedikit pewarna merah, hijau dan coklat(mak lang takda warna coklat so biarkan saja warna asal)
Cara :
1. Seperti biasa gris acuan 8 X 8 inci.Lapik dengan kertas serap minya. Panaskan oven pada suhu 180C
2.Satukan mentega dan gula kastor ,pukul hingga adunan kembang dan putih.
3. Masukkan telur sebiji-sebiji sambil dipukul hingga sebati.
4. Masukkan bahan A sedikit-sedikit sambil dikacau berselang-seli dengan air susu.
5. Masukkan emulco kopi dan gaul sebati.
6. Bahagi adunan 3 bahagian. Warnakan mengikut warna coklat, hijau dan merah tau warna yang disukai.
7. Letakkan satu senduk adunan berwarna berselang-seli dalam acuan. Ambil sebatang lidi dan lorekkan satu bulatan atas adunan tersebut. Bakar 1 jam atau hingga masak.
No comments:
Post a Comment