Tuesday 19 June 2012

ASAM PEDAS TUMIS MELAKA




IKAN TERUBUK-ASAM PEDAS TUMIS MELAKA

Asam pedas melaka .. resepi asal dari jun tapi di tambah sedikit bahan nya mengikut resepi mama i.. ... nyammmmmmmmmm...........

IKAN MASAK ASAM PEDAS TUMIS

Bahan-bahan ( 1 family... );

1 ekor ikan terubuk

Bahan kisar:-

1 1/2 inci belacan bakar
3 biji bawang merah
10biji cili kering
1/2 in halia
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh biji ketumbar
1/4 sudu teh lada hitam
1/2 in kunyit hidup @ serbuk kunyit
2 ulas bawang putih

Bahan tumis:-

@ 1/2 bawang besar-hiris
@ 1/4 sudu teh biji sawi
@ 1/4 sudu teh halba
@ 2 tangkai daun kari
@ 2 bunga lawang
@ 2 buah pala

air asam jawa secukupnya
air secukupnya
1 biji tomato-potong
25 biji kacang bendi1 serai-diketuk
1/2 bunga kantan atau daun kesum secukupnya
minyak masak
garam dan gula jika suka

Cara-cara ;

Panaskan minyak. tumis bahan tumis. masukkan bahan kisar, biar pecah minyak.masukkan air asam jawa dan air. biar mendidih, masukkan ikan dan bahan2 lain.masukkan garam dan gula, biar hingga masak. hidangkan.



Asam pedas tumis for a big family:


Ingredients:

3  labu bawang besar----ditumbuk
3 ulas bawang putih-----ditumbuk
15 biji cabai kering di buang biji dan direbus------diblend halus
10 biji cili api ditumbuk lumat
1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu makan serbuk jintan putih
1 sudu makan serbuk lada hitam
1 inci halia------diblend
1 inci lengkuas----diblend
seketul belacan sebesar ibu jari----diblend
2 keping asam gelugur
Daun kesum
buang kantan
kacang bendi

bahan tumis:
1 sudu teh halba
1 sudu teh biji sawi
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh jintan manis

Semua ini ditumis hingga garing
Masukkan bahan tumbuk dan ditumis hingga naik bau
Masukkan cili yang diblend bersama 1 sudu besar serbuk kari daging, 1 sudu besar serbuk jintan putih dan 1 sudu besar jintan manis. Semua ini ditumis hingga betul-betul garing dan cabai masak .
Ambil masa lebih kurang setengah jam.
Masukkan air, asam keping, cili api tumbuk, daun kesum dan bungan kantan.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Biarkan mendidih dan mereneh segala haruman daun kesum dan bunga kantan.
Apabila rasa dah cukup sedap, masukkan ikan. Lima minit kemudian, masukkan pula kacang bendi. Tutup api agar bendi tidak terlalu lembik. Bendi yang rangup sangat sedap rasanya dibandingkan dengan bendi yang terlalu masak.

No comments:

Post a Comment