Sunday 3 March 2013

FCU WHITE SAUCE










RESEPI WHITE SOS FCU

-2 labu besar bawang besar didadu
-3 sudu besar mentega atau 2 sudu merjerin dan sedikit minyak masak.
-2 sudu besar oregano
-2 sudu besar thyme
-2 sudu besar rosemarry
-1 cawan mayonese
-gula dan garam secukup rasa
-perasa ayam kiub knorr kalau mahu( tak masukkan pun tak apa sebab dah sedap)
-Secekak daun selasih atau kemuning(basil leaf)
(masakan melayu jarang menggunakan daun ini dalam resepi. Rasanya sangat sedap dan memang akan memberi kelainan kepada rasa masakan kita yang selalunya menggunakan rempah buah pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang dan sebagainya. Dalam white sos ini, daun kemuning  merupakan aroma yang paling penting)
-3 helai daun bay (bay leave)
(Ini juga daun-daun herba yang banyak digunakan dalam resepi western. Saya beli yang kering di kedai rempah India. Kalau kat Langkawi senang dapat, di tempat-tempat lain juga pasti tak ada masaalah)
-Setengah tin susu cair

-Cili api yang dipotong kecil-kecil

No comments:

Post a Comment