Bahan-bahan untuk inti
- Bawang putih untuk menumis
- Bawang, terung,cili benggala, kacang pis,epal hijau ( kesemua bahan-bahan didadukan)
- Tomato puri
- Garam dan lada sulah secukup rasa
- Cara membuatnya:
- Tumis bawang putih dan masukkan bawang, terung dan lain-lain bahan.
- Untuk membuat roti/doh
- 21/2 sudu teh ragi kering
- ½ cawan susu suam
- 1 ½ sudu besar minyak zaitun
- 2 sudu teh garam
- 1 cawan air
- 500 gram tepung gandum
Cara membuatnya
Campurkan ragi, susu, minyak dan garam
Uli menggunakan mixer
Masukkan tepung dan putar bersama bancuhan ragi dan air
Uli selama 5-10 minit
Rehatkan doh sehingga mengembang sekali ganda (Dalam 2 jam )
Tumbuk dan uli
Lenyekkan ke dalam tin pembakar dan letakkan inti ke atasnnya
Bakar selama 30 minit dengan suhu 200 darjah
No comments:
Post a Comment