Thursday, 7 March 2013

ROTO FOCACCIA BERINTI SAYUR-SAYURAN






Bahan-bahan untuk inti
  • Bawang putih untuk menumis
  • Bawang, terung,cili benggala, kacang pis,epal hijau ( kesemua bahan-bahan didadukan)
  • Tomato puri
  • Garam dan lada sulah secukup rasa
  • Cara membuatnya:
  • Tumis bawang putih dan masukkan bawang, terung dan lain-lain bahan.
  • Untuk membuat roti/doh
  • 21/2 sudu teh ragi kering
  • ½ cawan susu suam
  • 1 ½ sudu besar minyak zaitun
  • 2 sudu teh garam
  • 1 cawan air
  • 500 gram tepung gandum
Cara membuatnya
Campurkan ragi, susu, minyak dan garam
Uli menggunakan mixer
Masukkan tepung dan putar bersama bancuhan ragi dan air
Uli selama 5-10 minit
Rehatkan doh sehingga mengembang sekali ganda (Dalam 2 jam )
Tumbuk dan uli
Lenyekkan ke dalam tin pembakar dan letakkan inti ke atasnnya
Bakar selama 30 minit dengan suhu 200 darjah

No comments:

Post a Comment