Semangat giler hiris nipis terung. Hari yang cuba masak tempura, hanya guna terung n labu. Sebab lupa beli udang. Tapi it doesn't matter, labu pun labu lah. Bersam terung sahaja pun sedap!
Hasil air tanganku. Taste at home!
Walau tidak sehebat rasa dan rupa yang ada kat Akihabara, tapi the taste still sedap! Both of us really enjoy it! Sharing recipe, saya guna resipi yang Kak Hana tulis kat blog beliau. TQVM for the excellent recipe, kakak. Izinkan saya copy & paste the recipe kat sini. Eventhough Kak Hana guna udang, but the recipe still valid for making pumpkin as well as eggplant tempura. Basic still the same.
RESEPI TEMPURA
Original recipe: Kak Hana
~Recipe copy and paste from kak Hana~
- 1 biji telur
- 3/4 cawan air sejuk + ketulan ais
- 1 cawan tepung gandum
- garam
- serbuk lada sulah
- sedikit tepung katakuriko - klu xde leh ltk tpg gandum or tpg jagung. tak ltk pong xpe
- Udang
- Sayur2an - labu, asparagus, keledek, terung, bendi dll
Cara-cara
- Udang dikupas kulit. Potong tak putus bahagian bawah udang dan tarik urat hitam menggunakan pencungkil gigi. Lapkan dengan kitchen towel. Taburkan garam,serbuk lada sulah dan tepung katakuriko. Gaul. Ketepikan. Utk sayur2an, potong ikut suka.
- Mangkuk lain, pukul telur. Masukkan air sejuk (pastikan btol2 sejuk! utk menghasilkan tempura yg rangup dan tak meresap minyak! Masukkan ice kiub seketul dua skali) . Buh garam sedikit. Masukkan setengah cawan tepung gandum. Kacau menggunakan garfu atau chopstick. Tuang baki tepung dan jangan over mix. Biarkan nmpk berketul2 aka tk sebati. Lihat contoh batter di sini.
- Panaskan minyak. Pastikan minyak btol2 panas. Celupkan udang dan sayur2an ke dalam tepung dan goreng hingga kekuning2an. Angkat dan toskan.
- Hidangkan dengan nasi dan juga tentsyouyu.
http://www.videojug.com/film/how-to-make-vegetable-tempura
No comments:
Post a Comment