Bahan-bahan :
-1 kilo daging (pilih yang ada urat dan lemak sikit-sikit lagi sedap terutamanya bila kita cicah
dengan air asam.
-1 kilo beras basmathi (direndam terlebih dahulu dan air sukatannya sama dengan sukatan
air daging. Boleh juga guna beras biasa)
-1 tin susu cair
-1/2 cawan minyak masak
-3 s/b minyak sapi/butter/margerin
-1 tin tomato sup Kimball
-6 s/b rempah serbuk kurma ( 4 sudu besar untuk tumis nasi dan 2 sudu besar untuk tumis daging)
-1 sudu kecil rempah sajira (optional, ada dijual dikedai rempah India)
-4 s/b serbuk rempah nasi daging buatan sendiri
-sedikit kismis hitam dan bawang goreng untuk taburan
-daun ketumbar yang dihiris halus untuk ditabur atas nasi dan yang dipotong kasar untuk
dimasukkan kedalam nasi
-buah kurma yang dipotong memanjang sebagai hiasan.
Bahan tumis :-
4 sekawan – kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan Pelaga
3 helai daun pandan atau daun bay (bay leav
1 batang serai – diketuk
1 labu bawang besar – ditumbuk lumat (kalau dikisar, hasilnya kurang sedap)
3 ulas bawang putih – dimayang nipis
8 ulas bawang merah - dimayang nipis ( 5 ulas untuk tumis dalam nasi dan 3 ulas untuk tumis dalam daging)
1 inci halia – ditumbuk halus atau dicincang hingga halus
** Daging yang telah betul-betul lembut (jangan sampai relai pula) dipotong dadu bersaiz
1.5 inci. Tumis 3 ulas bawang merah dan masukkan 2 sudu besar serbuk kurma. Bila
garing, masukkan daging yang telah didadu. Kacau daging hingga sebati dengan rempah.
Taburkan sedikit garam. Tujuannya adalah untuk beri rasa yang lebih sedap pada daging.
Cara :
1. Panaskan minyak masak dan masukkan minyak sapi/butter/marjerin
2. Tumis 4 sekawan , bawang putih, bawang merah dan halia. Bila dah harum, masukkan daun ketumbar dan daun pandan. Tumis dalam hingga agak layu daun-daun itu.
3. Masukkan bahan yang dikisar dan tumis hingga agak garing.
4. Masukkan rempah serbuk kurma dan rempah homemade yang dibancuh dgn sedikit air…kacau biar wangi
5. Masukkan air rebusan daging yg telah disukat, tomato puree.
6. Setelah air mendidih, masukan gula batu dan garam secukup rasa dan baru masukkan susu cair
7. Masukkan beras. Masak dgn rice cooker untuk nasi masak sekata. Bila nasi hampir masak baru masukkan daging dan kismis. Dengan ini, rasa rempah yang sebati dengan daging tidak hilang kenasi dan juga untuk mengelak daging itu relai. Kismis akan kembang dan tidak hancur.
8. Apabila nasi sudah masak, gemburkan nasi. Bila hidang, pastikan daging-daging itu diletak bahagian ats nasi agar senang untuk dicicah dengan air asam waktu makan.
Hias nasi dengan bawang goreng (buatan sendiri lebih sedap dan sihat), kurma dan daun ketumbar.
HOMEMADE REMPAH NASI DAGING:
Bahan-bahan
2.5 sudu besar biji ketumbar
1.5 sudu besar lada hitam
1.5 sudu besar jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang,
6 kuntum bunga cengkih
7 biji buah pelaga
1 sudu besar halba
5 biji lada kering (tak payah buang biji)
3-4 biji buah keras-ditumbuk kasar
2-3 biji badam-ditumbuk kasar
Semua bahan-bahan ini digoreng tanpa minyak dengan api yang perlahan. Jangan sampai hangus sebab akan menyebabkan rempah rasa pahit. Goreng hingga biji ketumbar rapuh bila dipicit dengan tangan. Blend kering ketika masih panas dengan sedikit garam. Proses ini akan mempercepatkan rempah hancur halus. Lebihan rempah disimpan dalam bekas kedap udara untuk diguna kemudian hari.
No comments:
Post a Comment