KARI IKAN YU MAMAK STYLE
Resepi asal:KARI AYAM MAMAK STYLE
Sumber resepi: iris samara
Olahan:rohaisha
Bahan-bahan:
1/2 ikan yu
Bahan A:
10 ulas bawang putih | kisar
3 inci halia | kisar
Bahan B:
1 labu bawang besar | dihiris
4 tangkai daun kari
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
Bahan C:
1 biji tomato
2 batang serai | diketuk
2 helai daun pandan
Bahan D:
8 sudu besar serbuk Kari Ayam Baba's*(boleh kurangkan sukatannya)
1/2 sudu kecil serbuk kunyit*
Serbuk cili kering (banyak ikut suka)*- dibancuh bersama air
2 biji terung bulat | belah 2@4
1/3 cawan santan kotak
Bahan E:
Serbuk lada hitam*
Serbuk lada sulah*
Serbuk ketumbar*
Serbuk jintan manis
(*)kuantiti ikut suka
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara:
1.Tumis bahan A sehingga naik bau, kemudian masukkan bahan B dan bahan C.Tumis sehingga daun kari nampak garing.Masukkan ikan dan terung, tutup periuk.(Masa menumis ikan ni, mesti anda akan mula terbau aroma wangian masakan ni).
2.Masukkan sedikit air dan tutup periuk semula.Biarkan lebih kurang 5 minit atau sehingga air aroma ayam itu keluar.Tumis lebih kurang 3 minit.Pastikan anda masak dengan api perlahan.
4.Tambah air mengikut kuantiti kuah yang anda suka.Tutup periuk dan biarkan air mendidih.
5.Apabila air kuah sudah mendidih, barulah dimasukkan bahan D dan bahan E.Masak sehingga ramuan rempah ini masak dan sebati.Pastikan periuk sentiasa ditutup dan masak dengan api perlahan.(jika mahu dapatkan resepi yang lazat, ikutlah petua ini)
6.Apabila kuah kari dan ikan sudah masak dan empuk barulah masukkan santan / susu cair dan garam.Masukkan garam di akhir masakan.Biarkan kuah mendidih dan semua ramuan ini cukup masak dan sebati.Hidangkan.
No comments:
Post a Comment