Bahan-bahan dadar
100 gm tepung gandum.
1/4 sudu teh garam.
3 biji telur dipukul ringan.
250ml susu cair.
1 sudu besar mentega cair.
beberapa titik pewarna kuning/hijau.
Inti kastard durian
250ml susu cair.
2 sudu besar tepung jagung.
2 sudu besar gula pasir.
1/4 sudu teh garam.
1 kuning telur.
150 isi durian.
cara-cara
1. Satukan bahan dadar dan whisk hingga rata, kemudian tapis. Nieza masukkan semua dalam blender supaya tidak berketul.
1. Satukan bahan dadar dan whisk hingga rata, kemudian tapis. Nieza masukkan semua dalam blender supaya tidak berketul.
2. Panaskan kuala non stick kecil tanpa perlu meleserkannya dgn minyak, ambil satu senduk adunan dan buat dadar yg nipis. pastikan setiap kali menuang adunan, kuali di angkat dari dapur supaya tidak hangus.
3. Biarkan bahagian bawah masak, kemudian terus angkat dan terbalikan dengan permukaan yg licin berada di bawah. buat hingga habis.
4. Letak 2 sudu kecil inti di tengah dan lipat seperti membuat lepat dengan permukaan yang licin di bahagian luar.
4. Letak 2 sudu kecil inti di tengah dan lipat seperti membuat lepat dengan permukaan yang licin di bahagian luar.
Bahan inti
1. Larutkan tepung jagung dan susu segar hingga rata. kemudian satukan dengan bahan2 yg lain di dalam periuk dan masak hingga inti menjadi kental. sejukkan dahulu sebelum di isi di dalam dadar.
1. Larutkan tepung jagung dan susu segar hingga rata. kemudian satukan dengan bahan2 yg lain di dalam periuk dan masak hingga inti menjadi kental. sejukkan dahulu sebelum di isi di dalam dadar.
RECIPE 2
aiiii... tak habis-habis lagi ke.. demam crepe durian ni..
Sedap sangat ke??
Tentang sedap atau idak tu.. teman tak boleh lah nak khabor..
Kena la deme tanye dengan meka-meka yang pakat-pakat suke bebenor tu..
Sana sini dah nampak banyak orang jual durian tepi jalan..
Kat Kip Mart pun dah berlambak-lambak dah durian.. pilih aje le.. mana yang berkenan dan Bergantung juga pada kantung poket masing-masing..
Penangan durian ni cukup hebat..
Kadang-kadang, kerana pokok durian yang sebatang pun boleh bergaduh adik-beradik..
Ita selalu terfikir.. sedap sangat ke durian ni..?
Pelik jugak bila tengok orang berebut-rebut beli durian, sampai ada yang bergaduh-gaduh kerana dusun durian.. alahaii..
Kemarin, ita buat lagi durian crepe ni atas permintaan seseorang..
Amirul bagi tau ita , ada seorang teman FB ita dan juga isteri kepada rakan suami ita dan Amirul, mengidam sangat nak makan durian crepe yang ita buat..
Dulu ita pernah bagi durian crepe ni untuk di rasa oleh suaminya..
Entah apalah yang suaminya ceritakan pada isterinya.. teruslah isterinya mengidam sangat nak makan durian crepe ni dan meminta Amirul pujuk ita untuk buatkan untuknya..
kata Amirul " sebijik pun jadilah mak.. kesian kakak tu.. dia mengandung.. dan nak sangat makan durian crepe yang mak buat.."
Ita pulak memang jenis tak sampai hati.. lebih-lebih lagi bila mendengarkan yang rakan tu.. mengidam..
Ita pun suruhlah suami ita pergi cari durian.. Alhamdulillah.. kebetulan sekarang dah musim durian, jadi taklah susah sangat nak dapatkan durian..
Ita buat lebih sikit, sebab adik ipar ita pun dah lama nak merasa durian crepe ni. Jadi ita buatlah banyak sikit dapatlah bagi kat jiran-jiran , isteri kawan Amirul, adik ipar ita dan juga anak-anak ita Amirul dan Azrul yang belum pernah lagi merasa.
Kali ni ita buat lain sikit..
Hasil kombinasi pelbagai jenis tepung yang menjadi kesukaan ramai..
Intinya pula ita gunakan teknik.. kukus.. grill.. pangang.. kukussss.. hihi lawak aje..
Intinya ita buat 2, satu ita gunakan whipping cream sahaja bersama isi durian..
yang lagi satu ita gunakan krim kastard filling yang kata anak-anak lebih wallahhh!! macam makan ice cream pulak!!
Nak tau resepinya..
Sediakan pen dan kertas..
Kita salin resepi dahulu.. sediakan bahan-bahannya dan mula lah mengcrepe!! yok!!
DURIAN CREPE WITH CREAM CUSTARD FILLING
CREPE
40 gm tepung gandum
40 gm tepung ubi
20 gm tepung jagung
20 gm tepung Hoen Kwe ~ jika tak ada boleh gantikan dengan tepung kastard
1 biji telur saiz A
1 sudu besar minyak Mazolla ~ jika tak ada gunakan butter yang dicairkan atau minyak masak
130 ml susu segar
50 ml air ~ bergantung kepekatan
Secubit garam
1 sudu besar gula halus
Pewarna kuning
Perasa durian / durian paste
Kemudian campurkan semua bahan lain dan kacau rata
Kepekatan adunan hendaklah tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair
Jika pekat tambahkan sedikit lagi air.
Kemudian di tapis
Sediakan pan untuk membuat crepe
Panaskan dengan api yang kuat hingga pan benar-benar panas ini untuk mengelakkan crepe melekat.
Kemudian perlahankan api ke sederhana
Oleskan pan dengan minyak makan atau butter dengan menggunakan kitchen tisu
Bila kuali dah sederhana panas baru kita letakkan sedikit adunan
Goyang-goyangkan kuali supaya ia rata
Masak hingga ia mengelembung-gelembung sedikit
Tak perlu di balikkan
Buat sehingga habis
Untuk mengelakkan crepe kering lapis crepe dengan plastik
Jangan di tindih-tindih semasa panas nanti ia tak cantik!
Tunggu dia benar-benar sejuk baru boleh di tindih satu persatu
Adunan ni dapat anggaran 15 ~ 20 bergantung ketebalan dan besar pan kita.
CREAM CUSTARD FILLING
1/2 cawan tepung gandum ~ 85 gm
1 1/2 sudu makan tepung kastard atau tepung jagung
1/2 cawan gula ~ tambah lagi anggaran 2 sudu besar
4 biji kuning telur
3 cawan susu ~ boleh guna susu segar atau susu cair
30 gm butter
1 sudu teh esen vanilla
Secubit garam
Non Dairy Whipping Cream secukupnya.
Ayakkan tepung terlebih dahulu
Satukan tepung dan gula dalam satu bekas
Masukkan 4 biji kuning telur dan 1 cawan susu.
Kacau hingga adunan sebati
Masukkan semua baki susu, secubit garam dan esen vanilla
Kacau rata
Panaskan atas dapur dengan api sederhana hingga adunan pekat.
Sentiasa kacau supaya adunan tidak hangit dan berkerak di dasar.
Bila ia dah meletup-letup segera tutup api
Tambahkan butter dan kacau hingga adunan menjadi licin dan berkilat.
Biarkan ia sejuk
Simpan dalam bekas bertutup atau balut bekas dengan plastik dan simpan dalam peti ais hingga ia dingin
Adunan ni dapat agak banyak.
Boleh simpan dalam peti ais dan tahan seminggu
Jika tak nak banyak buat 1/2 daripada adunan
Ambil 1 cawan Non Dairy Whipping Cream, pukul hingga mengental
Kemudian campurkan ke dalam Cream kastard kita tadi.
Kaup balik hingga adunan sebati
Jika adunan berketul, masukkan dalam mixer dan pukul sekejap aje anggaran ia sebati dan kental.
CARA PENYEDIAAN
Kepingan crepe ~ secukupnya
Krim Kastard ~ secukupnya
Isi durian ~ secukupnya
Letakkan sekeping crepe
Letakkan krim kastard di atasnya
Kemudian letakkan isi durian
Tutup kembali denga krim kastard
Lipat seperti kita melipat sampul surat
Buat sehingga habis
Simpan dalam peti ais dan sangat enak di makan dingin
No comments:
Post a Comment