.:Resepi Hari Ini - Kerutup Ayam:.
- 1/2 ekor ayam (dibelah kecil)
- 2 sudu besar ketumbar *
- 2 sudu besar jintan manis *
- 4 biji bawang merah *
- 3 ulas bawang putih *
- 1/2 inci halia *
- 1/2 inci kunyit *
- 8 biji cili padi (xnak letak pun xpe) *
- Rempah tumis (bunga lawang, kayu manis, cengkih, buah pelaga)
- 1/2 cawan santan pekat
- 1 batang serai (dititik)
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- 1 keping asam gelugur (saiz besar)
- Minyak untuk menumis
- Sedikit air
Cara-cara memasak:
- Panaskan minyak untuk menumis.
- Masukkan rempah tumis dan biarkan sehingga naik bau.
- Selepas naik bau, masukkan bahan-bahan yang telah dikisar beserta ayam, serai, asam gelugur
- Masukkan air sehingga menutupi ayam.
- Biarkan sehingga mendidih.
- Sekiranya kuah sudah pekat, masukkan santan pekat beserta garam dan gula secukup rasa.
- Biarkan sehingga kuah betul2 pekat dan mengering.
- Kalau sukakan kuah, jangan biarkan sehingga terlampau kering.
- Enak dinikmati bersama nasi panas :)
No comments:
Post a Comment