Assalam semua,dah lunch ke?jom lunch ngan daging berempah yg harum ngan daun pudina nih..Rasanya lak,mmg sedap ok..Hubby pong puji kata sedap..Resepi campak2 ajer,yg mna terlintas di kepala,tapi fedback dari pengkritik ttp,alhamdulillah sedap..Xleh taip pnjang lbr,cam besalah,dak berduaxtido lagi..huhu.. Daa..
Bahan Bahan:-
Bahan-Bahan Kisar :
- 5 Ulas Bawang Merah
- 2 Ulas Bawang Putih
- 1 Inci Halia
300gm Daging (direbus sehingga empuk N Dihiris nipis)
- 2Sdb Cili Kisar
- 1 Sdb Sos Tomato
- ½ Cawan Santan@Susu cair
- 1Sdb Yogurt@Tairu
- 2Sdb kicapMasin
- 2Sdb kicap Manis @Secukupnya
- 1Sdb Bawang Goreng
- 1 Sdt Serbuk Ketumbar
- 1 Sdt Serbuk Jintan Manis
- 1Sdt Serbuk Rempah Masala(Kalo Xda ganti serbuk sup pong ok)
- ½ Kiub Pati Ayam
- Garam Gula secukup rasa(Aku xletak garam dah,tapi letak sedikit nesan)
- 1 Batang kulit kayu manis
- 1 helai daun pandan (disimpul)
- Daun Pudina Secukupnya
- Minyak untuk menumis
Cara-cara :
Bahan kisar aku blend guna blender kering,pastu aku ,Tumis bahan kisar,cili kisar hingga pecah minyak naik bau,masukkan sos tomato,kicap masin ,kicap manis,serbuk ketumbar,serbuk jintan manis,serbuk garam masala,daun pudina,daun pandan,yogurt,bawang goreng n kayu manis,biarkan masak sebentar,pastu masukkan sedikit air,kiub ayam,santan,biarkan pecah minyak,
Seterlah itu masukkan daging yg direbus yg dihiris nipis tadi,gaul biar mesra n perasakan dengn garam n gula,seimbangkan rsa,blhlah ttp api n dihidangkan bersama nasi putih,minyak@roti..
No comments:
Post a Comment