Resepi Lahmacun (Pizza Turki)
Assalammualaikum
Gara-gara tenguk rancangan rancangan masakan Arab Mediterranean yang dikendalikan oleh Chef Ammar Al Ali di TV AL Hijrah akak tertarik nak cuba buat lahmacun ..dalam bahasa melayu di panggil pizza turki.
Gara-gara tenguk rancangan rancangan masakan Arab Mediterranean yang dikendalikan oleh Chef Ammar Al Ali di TV AL Hijrah akak tertarik nak cuba buat lahmacun ..dalam bahasa melayu di panggil pizza turki.
Bahan-bahan Untuk Doh
- 1 paket yis kering
- 1/2 sudu teh gula castor
- 1 1/2 cawan air suam
- 1 biji telur
- 4 1/2 cawan tepung gandum
- Minyak jagung/minyak zaitun untuk disapu doh
- Bahan-bahan toping
- 500gm daging kisar
- 1 biji bawang holland-kisar
- 1 biji bawang putih - kisar
- 4 sudu makan minyak zaitun
- 1/2 biji cili banggala hijau dan merah-dadu
- Sedikit garam, serbuk lada hitam untuk perasa
- 1/2 cawan daun ketumbar-cincang
- 1/2 cawan daun pudina
- 1 biji tomato-cincang
- 1 sudu teh paprika (pilihan)
- 1 sudu teh serbuk jintan putih (pilihan)
- 1 biji lemon-ambil jus
Cara Menyediakannya
1. Campur semua bahan-bahan di atas dan gaul sebati
- Cara Membuat Doh
- 1. Dalam mangkuk campurkan yis kering dan gula.
- 2. Masukkan 1/2 cawan air suam, kacau sebati dan biarkan campuran ini berbuih.
- 3. Bila dah berbuih (tanda yis hidup) barulah di masukkan tepung gandum, telur dan lebihan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
- 4. Tutup doh dengan kain lembab dan biarkan doh naik sekali ganda. (lebih kurang 1 jam)
- 5. Tabur tepung atas papan pencanai dan tumbuk doh. Bahagikan doh kepada 4 atau 5 biji ikut pilihan kita sendiri.
- 6. Berus doh yang telah di bentuk dengan minyak zaitun/minyak sayuran/minyak jagung.
- 7. Letakkan campuran daging kisar di doh dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan 180-190. (ikut jenis oven) terlebih dahulu. Bakar sehingga doh keperangan.
- Akak buat 3 bentuk pizza..sajer nak cuba yang mana yang paling sedap..yang ni versi ranggup/tipis.
- Bentuk camni kena bakar lama sikit sebab besar dan tebal sikit.
Resepi Pizza Daging Turki
(Turkish Meat Pizza Recipe - Click here for English)
Bahan-bahan:
Doh:
½ bungkus (1 sudu teh) yis kering
1 sudu teh gula
2 sudu makan susu
5 cawan tepung gandum
4 sudu makan mentega pada suhu bilik
2 biji telur – pukul ringan
1 sudu teh garam
Topping:
2 sudu makan minyak zaitun
1 bawang besar, cincang
8 oz. daging kambing cincang/kisar
1 genggam daun parsley, cincang
1 biji kuning telur, yang putih tidak diperlukan
1 sudu makan mentega, cairkan
Cara penyediaan:
Kulit Pizza:
Satukan yis, gula dan susu did lam sebuah mangkuk kecil. Biarkan selama 10 minit untuk yis bertindakbalas.
Masukkan tepung ke dalam sebuah mangkuk besar dan buat lubangdi tengah-tengahnya. Tuangkan yis tadi dan masukkan mentega dan telur. Gaul rata menjadi doh. Keluarkan doh dan letakan di atas permukaan meja rata yang telah ditaburi tepung. Gunakan tangan untuk menguli doh selam 10 minit atau sehinggan doh menjadi lembut. Masukkan semula ke dalam mangkuk dan tutup dengan kain lembap. Ketepikan selama sejam supaya doh kembang.
Bahagikan adunan doh kepada bebola sebesar bola golf. Letakkan bola doh di atas permukaan kertas lapik biskut yang telah ditaburi tepung. Gunakan tangan untuk meleperkan doh menjadi bulat setebal ½ inci.
Topping:
Panaskan minyak zaitun di dalam periuk leper atas api sederhana. Tumis bawang besar selama 5 minit. Masukkan daging dan masak selama 5 minit lagi, kacau sentiasa. Masukkan daun parsley.
Panaskan ketuhar pada suhu 450ºF.
Ratakan bahan topping setebal ½ inci pada bahagian tengah permukaan setiap lapisan doh. Lipat sedikit sekeliling doh anggaran ¼ inci ke tengah untuk membina tembok kulit pizza. Ketepikan selama ½ jam untuk kulit pizza naik lagi.
Gunakan berus pastry untuk menyapu kuning telur pada bahagian tepi kulit pizza.
Masukkan setiap keping pizza yang telah siap ke dalam ketuhar dan bakar sehingga masak dengan warna keemasan anggaran selama 5-10 minit.
Setelah masak, berus mentega cair dengan nipis.
Sedia untuk dihidangkan.
Nota:
- Jika suka makan pizza dengan kulit lembut, masukkan pizza ke dalam periuk bertutup selam 5 minit sebelum dihidangkan.
- Jika suka makan kulit pizza yang garing, terus hidangkan setelah keluar dari ketuhar.
No comments:
Post a Comment