Nasi Kabsa - Hidangan Aidil Adha hari ke 3
Assalamualaikum...baru balik kerja ke tu? Mesti sibuk kan banyak kerja yang tertangguh setelah a few days bercuti..mieza pun sama lah tu bila balik ke pejabat esok..hari ni mieza masih bercuti..jadi hari ni masak special sikit untuk hidangan keluarga...Nasi Kabsa..memula nampak resepi Nasi Kabsa ni di dalam majalah..tapi resepi nya ringkas sangat sampai mieza terkeliru kalau-kalau yang diceritakan itu nasi beriani..lalu mieza google kat internet..jumpa resepi ni kat umah Raidah..
Nasi ni memang sedap..dan mieza telah menambah rempah kurma, daun kari, susu dan kiub ayam serta sedikit halia untuk sesuaikan dengan tekak mieza
NASI KABSA
Source: Raidah
Source: Mieza @ WAWMC
Bahan-bahan:
1 ekor ayam (dibelah 2) @ 1 kg daging kambing + tulang - mieza cuma letak bahagian kaki, tengkuk dan kepak
3 pot/cwn beras basmati ~ cuci dan rendam 30 minit, toskan
4 1/2 pot/cwn @ secukupnya air panas
1 cawan susu - mieza tambah
2 sudu minyak masak
1 sudu minyak sapi
1 batang kayu manis
3 biji buah pelaga
2 biji bunga cengkih
1 biji bawang besar - dipotong dadu
3 ulas bawang putih - dipotong dadu
1 inci halia - mayang, ni mieza tambah
2 tangkai daun kari - mieza tambah
1 batang karot ~ diparut
1 biji buah tomato - dikisar
2 sudu tomato puri - mieza guna tomato sup
1/2 sudu kecil pewarna kuning (saffron)
1 sudu besar rempah kabsa - rujuk bawah untuk resepi
2 sudu rempah kurma - mieza tambah
1 biji lemon hitam/kering - dicucuk bahagian tengahnya. mieza letak lemon biasa je
1 biji lada bengala merah (red capsicum) ~ dipotong dadu
1 sudu kecil lada hitam biji/serbuk
2 biji cili merah ~ jgn potong, mieza degil jadi mieza potong juga heheheh
1/4 cawan kismis
Garam secukup rasa dan gula (kalau suka)
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dan minyak sapi. Tumiskan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga, halia, daun kari, bawang putih dan besar dan goreng sehingga wangi.
2. Masukkan buah tomato, tomato puree, lemon, saffron dan rempah kabsa, rempah kurma dan goreng sebentar.
3. Kemudian masukkan ayam dan masak sehingga ayam masak. Tambahkan garam secukup rasa dan juga gula.
4. Masukkan karot, capsicum, cili merah, kismis, kiub ayam dan beras. Masukkan air panas dan susu secukupnya dan masaklah nasi sehingga masak.
5. Kacau/gembur nasi bila nasi betul-betul masak, selepas 30 minit supaya nasi tidak hancur.
Sos:
~ Kisarkan tomato, cili besar hijau, batang ketumbar, gula, garam dan perahan lemon kuning.
REMPAH KABSA
Bahan - bahan:
1 sudu makan bunga cengkih **
1 sudu makan lada hitam **
1 sudu makan jintan manis **
1 sudu makan jintan putih **
2 sudu makan biji ketumbar **
1 sudu makan buah pelaga **
1 sudu buah pelaga hitam (black cardamom pods) **
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh kunyit
Cara penyediaan:
1. Goreng tanpa minyak bahan-bahan yg bertanda ** sehingga naik bau dan angkat.
2. Kemudian kisar semua bahan sehingga hancur.
3. Simpan rempah yg telah dikisar didalam bekas yg kedap udara.
Jika tiada buah pelaga hitam, boleh gantikan dgn buah pelaga biasa. Serbuk rempah ini boleh juga digunakan pada semua masakan ala arab termasuklah ayam dan daging.
** Didalam resepi asal, halia dicampurkan sekali. Saya tidak masukkan halia sebab rempah-rempah diatas adalah kering dan boleh disimpan lama. Masukkan halia semasa nak msk makanan.
Nasi Kabsa ni mieza makan dengan Ayam Beriani..
You Might Also Like
No comments:
Post a Comment