Sunday 13 January 2013

CHAR KEOW TEOW FCU





UNTUK 3 BUNGKUS KEOW TEOW

  • air secukupnya
  • 12 ulas bawang putih di ketuk (4)
  • 18 sb sos tiram (6)
  • 9 sk kicap pekat (3)
  • 9 sb kicap manis (3)
  • 3 sk petis (1)
  • 8 kiub pati ikan bilis / pati udang (3)
  • garam secukupnya
  • 3 sb gula (1)
  • 3 bungkus kuey teow (1)
  • 9 sb cili blend pekat (3)
  • kerang
  • sedikit kucai & taugeh
  • 15 biji telur (5)
  • 9 sudu air sotong (3)
  • 9 sudu air ikan (3)

Cara-cara

  1. UTK PASTE- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....
  2. Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.
  3. UTK MEE- Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
  4. Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.
  5. **Paste ni selalu depa guna tuk meniaga so udang yg direbus mmg depa pakai. Tapi utk kegunaan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tp petis kena tambah lg, jd 1sb. Paste ni juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tp kalau rasa cam tawar leh adjust eh......

No comments:

Post a Comment