Dalam petiais ada lauk sardin lebihan semalam…nasi pun ada lagi…buatlah nasi goreng untuk bekal anak-anak ke sekolah dan sarapan pagi tadi. Dah selalu juga masak nasi goreng sebegini….tak perlu nak explain panjang lagi….ternyata memang sedap nasi nih…dah pasti anak-anak pun suka sebab sardin kesukaan diorang.
Bahan-Bahan:
1)NASI GORENG SARDIN
- 4 cawan penuh nasi putih sejuk
- 1 tin kecil sardin (hancurkan kasar)
- 3 biji telur (digoreng scramble)
- 1/2 cawan kacang peas frozen
- 1/2 biji kecil lobak merah (didadu kecil)
- Garam secukup rasa
- 1 sdt lada sulah
- 3 sdb kicap manis
- 2 sdb cili kering kisar
- 8 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- Sedikit belacan
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau. Masuk pula cili kering kisar, goreng lagi hingga garing dan wangi.
- Masukkan sardin bersama sedikit sosnya, lada sulah dan kicap manis. Kacau hingga agak-agak sedikit kering.
- Masuk kacang peas dan lobak merah, kacau sekejap.
- Masukkan nasi dan gorenglah hingga nasi merata dengan bahan-bahan yang lain. Tambah garam jika perlu.
- Last sekali, masukkan telur scramble. Kacau lagi hingga rata.
- Hiaslah dengan hirisan daun bawang, sedikit ikan bilis goreng dan bawang goreng.
Bahan-bahan ( 2 orang )
- 2 pinggan nasi putih
- 2 ketul ikan sardin (dilenyek-lenyek tanpa sos dia)
- *2 sudu cili giling @ cili boh
- 1 biji bawang besar (dimayang halus)
- 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 0.5 inci halia (ditumbuk)
- 1 tangkai daun kari
- 3 sudu besar kacang peas (dalam tin)
- 3 sudu besar minyak masak untuk menumis
- Garam dan perasa secukupnya
Cara-cara
- Masukkan minyak ke dalam kuali, mula menumis apabila minyak cukup panas dengan memasuki bahan-bahan seperti bawang putih, halia dan daun kari.
- Apabila bawang sudah garing masukkan bawang besar, kacau sebentar sehingga layu dan masukkan cili giling @ cili boh.
- Agak-agak cili giling tadi sudah masak masuk sardin dan kacau sehingga agak-agak naik minyak bolehlah masukkan kacang peas dan nasi putih.
- Jangan lupa masukkan garam dan perasa untuk mengimbangi rasa yang dikehendaki.
- Kacau nasi tadi sehingga benar-benar masak dan garing (mengikut sendiri) dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment