Sunday 1 September 2013

PULUT SEKAYA TOK AJI SERBAN




Assalamualaikum wbt dan salam manis buat semua kawan2 yg Liza sayangi...Liza dah pernah buat kuih ni dulu..biasanyakuih ni pemes time2 bulan pose jer, tp kat umah Liza ni kalau cik hubby kata nk  mkn, mmg kena buat la...

Tapi heran jugak , nape la nama dia pelik sangat kan, nk kata ada rupa abg aji yg pakai serban, tak de la pulak, sian kat abg aji kan..hihiihii


Kata arwah ma, kuih yg betul2 menjadi mst berlekuk kat atas tu, haaa nmpk tak? ...kalau org2 dulu mmg cerewet kan, diaorg akan pastikan kuih tu betul2 menjadi dr segi rupa dan rasa...tp kita sekarang ni main bantai jer, kdg2 keaslian rupa tu dah hilang....

RESEPI KUIH SEKAYA

Bhn2:
   A
150 gm tpg pulut
200 ml santan
Garam

- rendam beras pulut hingga kembang dan masukkan santan yg telah digaul dgn garam
- kukus hingga pulut masak dan padat2 kan (mcm buat serimuka )..ketepikan

B
Telur - 5 biji
Gula melaka (nise) - 3 kpng
Gula pasir - sedikit
Tpg gandum - 1/2 sudu besar
Daun pandan - 5 helai

- gula melaka dan gula pasir dimasak hingga hancur..tapiskan ke dlam bekas dan sejukkan
- masukkan telur, tpg gandum dan daun pandan
- ramas2kan semua bhn yd dgn tangan hingga telur btl2 kembang..(boleh juga terus guna mixer)
- tapiskan ke atas pulut yg tlh dikukus td
- kukuslah sehingga masak..

No comments:

Post a Comment