Friday, 17 August 2012

SERUNDING

SERUNDING DAGING
BAHAN-BAHAN:

500 gm daging | direbus dan disiat halus
100 gm serbuk kari
50 gm jintan manis
50 gm jintan putih
50 gm serbuk ketumbar
100 gm cili kering yang telah dikisar
200 ml santan
250 ml minyak masak
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN KISAR
3 cm lengkuas
3 cm halia
100 gm bawang merah
60 gm bawang putih
5 batang serai
60 gm kunyit hidup

CARA MEMASAKNYA:
1. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar sehingga garing.
2. Kemudian masukkan cili kering, serbuk kari, jintan manis, jintan putih dan ketumbar.
3. Setelah garing, masukkan santan dan biarkan sehingga mendidih.
4. Kemudian masukkan daging yang telah disiat-siat tadi bersama dengan garam dan gula secukup rasa.
5. Masak sehingga kering menggunakan api yang perlahan dan sedia untuk dihidang.




SERUNDING IKAN
BAHAN-BAHAN:
3 mangkuk isi ikan(tenggiri/kembung) ~ rebus ikan,buang tulang dan kisar atau tumbuk
1 senduk bawang putih dan bawang merah yang dikisar
Cili kering ~ ikut pedas yang disukai
2 mangkuk kecil bawang goreng (untuk menyedapkan lagi serunding)
Air asam jawa secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis. 
CARA MEMASAKNYA:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang kisar sehingga wangi. Kemudian masukkan cili dan
goreng hingga garing.
2. Masukkan air asam jawa,garam dan gula secukup rasa.
3. Masukkan isi ikan dan kacau sehingga kering dengan mengunakan api yang sederhana besar.
4. Setelah serunding kering,sejukkan. Kemudian masukkan bawang goreng dan gaul rata.sedia untuk dihidang.
SERUNDING AYAM
BAHAN-BAHAN 
1 kilo isi ayam  atau seekor ayam(ambil isi shj
1 kilo santan 
3 genggam jintan kasar 
3 genggam ketumbar 
1/2 kilo bwg besar 
10 ulas bwg putih 
2 senduk gula, garam secukup rasa 
5 senduk cili kisar -kalau suka pedas sila tambah sendiri 
2cm halia\
1 paket kerisik. 
Minyak untuk menumis 
Secawan air asam jawa, 
CARA MEMASAKNYA:
  1. Rebus isi ayam sampai empuk dan boleh disiat-siat halus.
  2. Isi ayam yg telah disiat ditoskan
  3. Blendkan bwg merah, bwg putih dan halia - ready utk tumis.
  4. Jintan dan ketumbar disangai (goreng tanpa minyak) seterusnya diblend kasar-kasar sedikit, hancur sangat tak sedap.
  5. Tumiskan bwg tadi bersama cili kisar, biar garing sebentar
  6. Masuk pula jintan dan ketumbar yg telah diblend
  7. Masukkan santan
  8. Kacau sebati dan masukkan isi ayam tadi, masukkan garam, gula, dan kerisik
  9. Last masukkan air asam
  10. Goreng dengan api kecil selama lebih kurang 3 jam. Sampai garing baru angkat

No comments:

Post a Comment