1- RESEPI SATE DAGING PERLIS
1 kilo daging tanpa urat
lengkuas 6 gm
Halia 9 gm
bawang putih 10 gm
serai 30 gm
gula 1 cawan
garam 1 sudu makan
garam 1 sudu makan
ajinomoto 1 sudu makan
jintan manis serbuk 1 sudu makan
jintan putih serbuk 1/2 sudu makan
-gula batu untuk lembutka daging
-buah keras untuk lembutkan daging
2)RESEPI SATE AYAM FCU
10 kilo ayam
10 cawan gula
10 sudu makan garam halus
10 sudu makan serbuk kunyit
10 sudu ajinomoto
Pewarna kuning secukupnya
5 peket serbuk ketumbar (125 gm)
6 bekas blender kering bawang putih yang diblender ambil air balik
3) RENDANG TOK VERSI FCU
1 kg daging
1 sudu minyak
2 inci kulit kayu manis
10 biji buah pelaga
4 helai daun kunyit saiz sederhana
15 gm serbuk lada hitam
5 sudu besar serbuk jintan manis
2 1/2 sudu besar serbuk jintan putih
4 cawan santan pekat
100 gm gula melaka
100 gm kerisik
Bahan kisar:
2 labu bawang besar saiz besar atau 3 labu saiz sederhana (125 gm)
5 ulas bawang putih (20 gm)
1 1/2 inci halia (40 gm)
5 batang serai (100 gm)
1/2 inci lengkuas (5 gm)
2 atau 3 limau nipis
1 mangkuk cili api
caranya:
4) RENDANG KARI SAMBAL DAGING
1 kilo daging
1 cekak cili kering di rebus dan dibuang kulit
4 labu bawang besar saiz besar atau 5 bawang besar saiz sederhana
7 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
2 inci halia
5 batang serai
5 kuntum buanga lawang
2 inci kulit kayu manis
7 biji buah pelaga
7 kuntum bunga cengkih
7 helai daun limau purut
4 cawan santan pekat
asam keping
asam jawa
2 sudu kerisik
60 gm serbuk kari daging babas
1 sudu makan jintan putih
1 sudu makan jintan manis
1 sudu biji rempah ketumbar
caranya:
Tumis jintan putih, jintan manis, biji ketumbaar, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga agak garing.blender semua bawang, halia, lengkuas, serai, bawang putih, dan tumis bersama bunga lawang dan kulit kayu manis. Tumbuk buah pelaga dan bunga cengkih dan tapis ambil airnya. Masukkan daging yang telah direbus terlebih dahulu. Kemudian masukkan santan, krisik dan daun limau purut. Masukkan asam keping.
Setelah mendidih, masukkan air asam jawa sekiranya masih tidak masam. Rasakan garam dan manis secukupnya.
5) KUAH SATE
2 kilo kacang tanah
2 tompok bawang merah mayang
2 tompok bawang putih mayang
2 ketul belacan sebesar telur puyuh
5 ketul halia ( 1/2 inci setiap ketul)
2 hiris lengkuas ( 1/2 inci setiap ketul)
5 biji buah keras
2 sudu udang kering
4 batang serai sedang
6 cabai serbuk ( 1/2 sudu each)
1 plastik kari ikan babas pek kecil
1 plastik kari daging babas pek kecil
2 sudu besar kerisik
2 sudu besar biji bijan
4 cawan gula
5 1/2 sudu garam
2 sudu ajinomoto
3/4 kilo minyak
1 kilo daging tanpa urat
lengkuas 6 gm
Halia 9 gm
bawang putih 10 gm
serai 30 gm
gula 1 cawan
garam 1 sudu makan
garam 1 sudu makan
ajinomoto 1 sudu makan
jintan manis serbuk 1 sudu makan
jintan putih serbuk 1/2 sudu makan
-gula batu untuk lembutka daging
-buah keras untuk lembutkan daging
2)RESEPI SATE AYAM FCU
10 kilo ayam
10 cawan gula
10 sudu makan garam halus
10 sudu makan serbuk kunyit
10 sudu ajinomoto
Pewarna kuning secukupnya
5 peket serbuk ketumbar (125 gm)
6 bekas blender kering bawang putih yang diblender ambil air balik
3) RENDANG TOK VERSI FCU
1 kg daging
1 sudu minyak
2 inci kulit kayu manis
10 biji buah pelaga
4 helai daun kunyit saiz sederhana
15 gm serbuk lada hitam
5 sudu besar serbuk jintan manis
2 1/2 sudu besar serbuk jintan putih
4 cawan santan pekat
100 gm gula melaka
100 gm kerisik
Bahan kisar:
2 labu bawang besar saiz besar atau 3 labu saiz sederhana (125 gm)
5 ulas bawang putih (20 gm)
1 1/2 inci halia (40 gm)
5 batang serai (100 gm)
1/2 inci lengkuas (5 gm)
2 atau 3 limau nipis
1 mangkuk cili api
caranya:
4) RENDANG KARI SAMBAL DAGING
1 kilo daging
1 cekak cili kering di rebus dan dibuang kulit
4 labu bawang besar saiz besar atau 5 bawang besar saiz sederhana
7 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
2 inci halia
5 batang serai
5 kuntum buanga lawang
2 inci kulit kayu manis
7 biji buah pelaga
7 kuntum bunga cengkih
7 helai daun limau purut
4 cawan santan pekat
asam keping
asam jawa
2 sudu kerisik
60 gm serbuk kari daging babas
1 sudu makan jintan putih
1 sudu makan jintan manis
1 sudu biji rempah ketumbar
caranya:
Tumis jintan putih, jintan manis, biji ketumbaar, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga agak garing.blender semua bawang, halia, lengkuas, serai, bawang putih, dan tumis bersama bunga lawang dan kulit kayu manis. Tumbuk buah pelaga dan bunga cengkih dan tapis ambil airnya. Masukkan daging yang telah direbus terlebih dahulu. Kemudian masukkan santan, krisik dan daun limau purut. Masukkan asam keping.
Setelah mendidih, masukkan air asam jawa sekiranya masih tidak masam. Rasakan garam dan manis secukupnya.
5) KUAH SATE
2 kilo kacang tanah
2 tompok bawang merah mayang
2 tompok bawang putih mayang
2 ketul belacan sebesar telur puyuh
5 ketul halia ( 1/2 inci setiap ketul)
2 hiris lengkuas ( 1/2 inci setiap ketul)
5 biji buah keras
2 sudu udang kering
4 batang serai sedang
6 cabai serbuk ( 1/2 sudu each)
1 plastik kari ikan babas pek kecil
1 plastik kari daging babas pek kecil
2 sudu besar kerisik
2 sudu besar biji bijan
4 cawan gula
5 1/2 sudu garam
2 sudu ajinomoto
3/4 kilo minyak
No comments:
Post a Comment