Tuesday 15 May 2012

AYAM GOLEK SPECIAL

ayam golek/panggan nisha
Paling bagus kalau buat ayam golek ni cepat nak basuhnya tak seperti ayam yang di potong kena basuh satu persatu tapi ayam golek sekali je kena basuh.  Senang je nak buatnya, gerente masak dan lembut ayamnya.  Tak percaya! cubalah. Tapi yang penting sosnya kalau sedap sosnya maka sedaplah yang lain.  Berikut ialah resepinya.
Ayam Golek/Panggang
a. 1 ekor ayam(lebih kurang 1.5 kg – 2 kg). Di bersihkan dan di basuh.
  1. Halia(1 inci), bawang putih(5 ulas)
  2. bawang merah (3 ulas)
  3. garam(1sudu makan)
  4. kicap manis/masin(3 sudu makan)
  5. madu jika ada(3 sudu makan).
* Kesemuanya hendaklah di tumbuk/kisar.
b. asam jawa sekepal
c. Caranya:
  1. Gaulkan bahan yang di tumbuk/kisar tadi bersama dengan asam jawa.  Sapukan ke seluruh ayam.  Masukkan juga di bahagian dalam dan bawah kulit ayam.  Perapkan sekurang-kurangnya 3 jam tapi sebaiknya semalaman(masukkan ke dalam peti sejuk).
  2. Setelah di perap sediakan tempat kekusan dan panaskan air.  Masukkan ayam di dalam kukusan tersebut lebih kurang 1/2 jam/sehingga ayam masak(seakan-akan kulit ayam sedikit terkopek dari asalnya).
  3. Setelah siap di kukus, bakarlah di dalam oven(30 – 45 minit bersuhu 170% c) atau di atas dapur pembakar sehingga keperangan.  Sebaiknya sebelum di bakar sapukan kicap dan madu di seluruh badan ayam tersebut.
SOS ayam golek/panggang
Bahan-bahannya:
  1. Daun limau purut(3 – 5 helai)
  2. Serai(3 batang) – di titik.
  3. Limau kasturi – 1 biji – 3 biji.
  4. minyak masak( 1/2 – 1 cawan) kalau nak kurangkan kolestrol kurangkan penggunaan minyak.
berikut bahan-bahan yang di kisar.
  1. Halia 1/2 inci
  2. Chile kering segengam
  3. 11- 21 ulas chile api (jika nak pedas lagi)
  4. Bawang putih(3-5 ulas)
  5. Bawang merah/besar(5-7 ulas/ 1 biji)
berikut bahan-bahan tambahan:
  1. Chilie sos( 1 cawan)
  2. Gula 3 sudu makan
  3. kicap masin 7 sudu makan
  4. garam secukup rasa.
berikut bahan-bahan untuk hiasan jika perlu.
  1. chilie besar (hijau) di hiris halus dan panjang.
  2. Halia di hiris halus dan panjang.
Caranya:
Masukkan minyak masak ke dalam kuali.  Setelah panas tumiskan bahan-bahan yang telah di kisar tadi bersama serai hingga naik baunya.  Masukkan bahan-bahan tambahan satu persatu hingga selesai. Masukkan daun limau purut. Masukkan air limau purut setelah apai di padamkan dan akhir sekali masukkan bahan-bahan untuk hiasan. Gaulkan hingga sebati untuk air limau purut dan bahan hiasan yang lain.
Letakkan ayam tadi di bekas yang sesuai dan letakkan sos di sekeliling dan atasnya.  Ikutlah cara anda sendiri untuk menghiasnya.  Ok, jemputlah keluarga anda untuk merasa masakan anda.
O.K. Selesai.
SELAMAT MENCUBA
Segala yang baik itu datangnya dari Allah manakala yang buruk itu adalah kelemahan diriku sendiri.
Wassalam

No comments:

Post a Comment