AYAM MASALA TIKKA
Bahan-bahan ( 4 org )
- **utk perap ayam**
- 4 tbsp fresh yogurt
- stgh cwn daun ketumbar (hiris)
- 3-4 biji bawang putih
- 2" halia
- 3-4 tbsp garam masala
- 3/4 biji lemon (ambil jus)
- ayam bahagian dada dan bahagian berisi dari seekor ayam (potong kiub 2")
- 25g rempah ayam tikka
- 2-3 tbsp campuran serbuk ketumbar dan jintan
- **utk gravy**
- 1 biji bwg besar (potong dadu)
- 2-3 biji bwg putih (tumbuk/ptg dadu)
- 2 biji tomato saiz sederhana (ptg dadu)
- 4 biji cili hijau (belah,buang biji dan potong 2)
- 2 tbsp tomato puree
- 1 1/2 tbsp garam masala
- 1 tbsp serbuk paprika (optional)
- 1 tbsp cili boh/serbuk cili
- 3-4 tbsp santan pekat
- 2 tbsp serbuk almond
- garam, ajinomoto,gula secukup rasa
- gajus sebagai hiasan
- sedikit rempah tumis
- 3-4 tbsp ghee utk menumis
- #3 tbsp baki bahan perap
Cara-cara
- **utk perap**
- blendkan semua bhn perap (kecuali yogurt).
- masukkan dlm mangkuk,masukkan ayam dan yogurt.gaul rata.simpan dlm peti sekurang2nya 4 jam (overnight lg bagus)
- bila dah cukup perap,grillkan ayam tersebut dan keep aside (baki perapan jgn dibuang..bule di gune dlm gravy)
- **utk gravy**
- dalam periuk lain, tumis rempah tumis.
- masukkan bwg besar,bwg putih.tumis sampai naik bau
- masukkan tomato,cili hijau,tomato puree,garam masala dan cili boh.masak sampai tomato lembut dan hampir hancur
- jika terlalu kering,boleh tambahkan sedikit air.kemudian masukkan srbuk almond.kacau rata.
- masukkan 3 tbsp dr baki bhn perap
- masukkan ayam yg dah di grill.kemudian masukkan santan
- garam,gula dan ajinomoto secukup rasa.kemudian boleh hias dgn gajus
- **tip: utk smokey tikka masala, buatkan satu mangkuk kecil menggunakan aluminium foil.masukkan seketul arang yg membara dlmnya.kemudian, letakkan 'mangkuk aluminium' dlm periuk td.tutupkan periuk cepat2 dan biar lbh kurang 5 minit.kemudian boleh kluarkn 'mangkuk aluminium tu..dan hidangkan
No comments:
Post a Comment