Wednesday, 12 December 2012

DAGING MASAK MASALLA







3)Daging Rempah Garam Masala
sumber resepi- rosmarlina@jintanmanis.com

Bahan-bahanya
3 KG daging tanpa tulang
10 sudu kecil rempah garam masala
7 biji bawang besar (3 blend and 4 dadu besar-besar)
21 ulas bawang putih
5 inci halia
5 sudu kecil jintan manis
6 sudu besar serbuk rempah kari
10 sudu besar serbuk rempah korma
3 cawan santan pekat
1 cawan air
15 tangkai cili kering
3 batang kulit kayu manis+6 kuntum bunga lawang
6 sudu besar kicap manis
3 sudu besar kicap pekat


REMPAH GARAM MASALA...

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 camca besar ketumbar biji
1 camca teh jintan putih@halus
1/2 camca teh biji sajira (optional)
1/2 camca teh lada hitam
4 cm kulit kayu manis, dipatah2
4 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih




1) Resipi Daging Kambing Masala
From Love2cook
1kg daging kambing (dibersihkan dan dipotong kiub saiz sederhana besar…gaul ngan 1 sk serbuk kunyit dan sedikit garam…rebus dgn sedikit air hingga air kurang/ daging cukup masak…)
Bahan dikisar bersama :-
  • 7 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1-2 batang serai
———————–
  • 1 labu bawang besar (dihiris)
  • 2-3 biji ubi kentang (potong empat)
  • 2 biji tomato (potong empat)
  • 2 tangkai cili hijau (dihiris)
  • 2 tangkai cili merah (dihiris)
  • 1 tangkai daun kari Sedikit daun ketumbar
  • 1 keping kayu manis
  • 1 bunga lawang
  • 3 biji pelaga
  • 1/2 sk biji jintan putih
  • 1/2 sk biji jintan manis
  • 1/2 sk serbuk ketumbar
  • 3 sb serbuk cili (boleh lebih/ kurang ikut suka…nak mix ngan sedikit serbuk kari daging pun ok)1 sk serbuk Garam Masala
  • 2 gelas air
  • Garam dan aji secukupnya
  • Minyak masak
  1. Panaskan minyak dlm kuali.
  2. Tumis kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, biji jintan putih dan jintan manis.
  3. Masukkan bahan2 yang telah dikisar tadi dan tumis hingga bau wangi.
  4. Masukkan pula bawang besar, cili hijau, cili merah dan daun kari.
  5. Kacau seketika dan masukkan tomato.
  6. Kemudiannya, masukkan daging kambing yang telah direbus tadi. Kacau bersama ubi kentang. Tambahkan air, serbuk cili, garam dan aji secukupnya. Kacau sebati. Tutup periuk dan biarkan mendidih.
  7. Apabila kentang dah masak, boleh masukkan serbuk ketumbar dan garam masala. Gaul sebati dan biarkan seketika.
  8. Pastikan cukup rasa, daging pun dah masak.
  9. Taburkan daun ketumbar dan gaul. Padamkan api.
  10. Mutton masala sedia dihidang.
*** Kari ni lagi sedap jika dibuat pekat, so kurangkan air…
Sedap dimakan bersama nasi minyak/ briyani…

No comments:

Post a Comment