3)Daging Rempah Garam Masala
sumber resepi- rosmarlina@jintanmanis.com
Bahan-bahanya
3 KG daging tanpa tulang
10 sudu kecil rempah garam masala
7 biji bawang besar (3 blend and 4 dadu besar-besar)
21 ulas bawang putih
5 inci halia
5 sudu kecil jintan manis
6 sudu besar serbuk rempah kari
10 sudu besar serbuk rempah korma
3 cawan santan pekat
1 cawan air
15 tangkai cili kering
3 batang kulit kayu manis+6 kuntum bunga lawang
6 sudu besar kicap manis
3 sudu besar kicap pekat
REMPAH GARAM MASALA...
BAHAN-BAHANNYA :-)
3 camca besar ketumbar biji
1 camca teh jintan putih@halus
1/2 camca teh biji sajira (optional)
1/2 camca teh lada hitam
4 cm kulit kayu manis, dipatah2
4 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
1) Resipi Daging Kambing Masala
From Love2cook
1kg daging kambing (dibersihkan dan dipotong kiub saiz sederhana besar…gaul ngan 1 sk serbuk kunyit dan sedikit garam…rebus dgn sedikit air hingga air kurang/ daging cukup masak…)
Bahan dikisar bersama :-
- 7 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 1-2 batang serai
———————–
- 1 labu bawang besar (dihiris)
- 2-3 biji ubi kentang (potong empat)
- 2 biji tomato (potong empat)
- 2 tangkai cili hijau (dihiris)
- 2 tangkai cili merah (dihiris)
- 1 tangkai daun kari Sedikit daun ketumbar
- 1 keping kayu manis
- 1 bunga lawang
- 3 biji pelaga
- 1/2 sk biji jintan putih
- 1/2 sk biji jintan manis
- 1/2 sk serbuk ketumbar
- 3 sb serbuk cili (boleh lebih/ kurang ikut suka…nak mix ngan sedikit serbuk kari daging pun ok)1 sk serbuk Garam Masala
- 2 gelas air
- Garam dan aji secukupnya
- Minyak masak
- Panaskan minyak dlm kuali.
- Tumis kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, biji jintan putih dan jintan manis.
- Masukkan bahan2 yang telah dikisar tadi dan tumis hingga bau wangi.
- Masukkan pula bawang besar, cili hijau, cili merah dan daun kari.
- Kacau seketika dan masukkan tomato.
- Kemudiannya, masukkan daging kambing yang telah direbus tadi. Kacau bersama ubi kentang. Tambahkan air, serbuk cili, garam dan aji secukupnya. Kacau sebati. Tutup periuk dan biarkan mendidih.
- Apabila kentang dah masak, boleh masukkan serbuk ketumbar dan garam masala. Gaul sebati dan biarkan seketika.
- Pastikan cukup rasa, daging pun dah masak.
- Taburkan daun ketumbar dan gaul. Padamkan api.
- Mutton masala sedia dihidang.
*** Kari ni lagi sedap jika dibuat pekat, so kurangkan air…
Sedap dimakan bersama nasi minyak/ briyani…
Sedap dimakan bersama nasi minyak/ briyani…
No comments:
Post a Comment