RESEPI 1
Bahan Buat Daging Bakar
Daging
Halia
Bawang Putih
Kunyit
Garam
Perasa ( jika suka )
Cara Buat Daging Bakar
1. Perap daging dengan halia bawang putih kunyit garam dan perasa sejam atau lebih pastu bakar.
2. Potong daging nipis-nipis berlawan urat
Bahan Air Asam
Air asam
Bawang merah – dihiris / potong dadu
Cili api
Daun kesom
Tomato
Kasturi
Belacan – di bakar
Budu
Sedikit kicap
Option – nak tambah sedikit kerisik pun boleh
Cara Buat Air Asam
1. Gaulkan semua sekali bahan dengan air asam jawa , boleh tambah gula merah dan budu kalau nak
2. Jangan lupa tambah garam , gula dan perasa
3. Siap dihidangkan bersama daging bakar
Option – air asam ini boleh dimakan dengan ikan bakar jugak.
CARANYA:
BAHAN AIR ASAM
Bahan Buat Daging Bakar
Daging
Halia
Bawang Putih
Kunyit
Garam
Perasa ( jika suka )
Cara Buat Daging Bakar
1. Perap daging dengan halia bawang putih kunyit garam dan perasa sejam atau lebih pastu bakar.
2. Potong daging nipis-nipis berlawan urat
Bahan Air Asam
Air asam
Bawang merah – dihiris / potong dadu
Cili api
Daun kesom
Tomato
Kasturi
Belacan – di bakar
Budu
Sedikit kicap
Option – nak tambah sedikit kerisik pun boleh
Cara Buat Air Asam
1. Gaulkan semua sekali bahan dengan air asam jawa , boleh tambah gula merah dan budu kalau nak
2. Jangan lupa tambah garam , gula dan perasa
3. Siap dihidangkan bersama daging bakar
Option – air asam ini boleh dimakan dengan ikan bakar jugak.
RESEPI 2
Bahan Perap
CARANYA:
BAHAN AIR ASAM
No comments:
Post a Comment