Thursday 23 November 2017

DAGING BAKAR

RESEPI 1

Bahan Buat Daging Bakar

Daging
Halia
Bawang Putih
Kunyit
Garam
Perasa ( jika suka )

Cara Buat Daging Bakar

1. Perap daging dengan halia bawang putih kunyit garam dan perasa sejam atau lebih pastu bakar.

2. Potong daging nipis-nipis berlawan urat



Bahan Air Asam

Air asam
Bawang merah – dihiris / potong dadu
Cili api
Daun kesom
Tomato
Kasturi
Belacan – di bakar
Budu
Sedikit kicap
Option – nak tambah sedikit kerisik pun boleh



Cara Buat Air Asam

1. Gaulkan semua sekali bahan dengan air asam jawa , boleh tambah gula merah dan budu kalau nak

2. Jangan lupa tambah garam , gula dan perasa

3. Siap dihidangkan bersama daging bakar

Option – air asam ini boleh dimakan dengan ikan bakar jugak.


RESEPI 2

Bahan Perap





CARANYA:













BAHAN AIR ASAM









No comments:

Post a Comment