Monday 5 August 2013

MASAKAN HIDANGAN HARI RAYA


1) RENDANG TOK DAGING LEMBU (1 KILO)

Bahan-bahan:
1 kilo daginglembu
4 sudu minyak masak
2 inci kulit kayu manis
10 biji buah pelaga
4 helai daun kunyit
20 cili padi hijau
10 cili padi merah
10 gm serbuk jintan manis (5 sudu makan)
5 gm serbuk jintan putih (2.5 sudu makan)
1 sudu peres serbuk kunyit
2 cawan santan pekat
10 gm gula melaka(1 sudu besar peres) Ikut suka rasa manisnya
100 gm kerisik (8 sudu makan peres). Sudu yang standard biasa besarnya
15 gm serbuk lada hitam (3 sudu peres).
garam dan gula secukupnya secukupnya
Bahan kisar
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1.5 inci halia
0.5 inci lengkuas
3 batang serai sedang
Cara:
1) tumiskan bawang besar, bawang putih, halia, serai, lengkuas yang telah dikisar
2) masukkan kulit kayu manis, buah pelaga, daun kunyit, serbuk kunyit, serbuk lada hitam, serbuk jintan manis, dan serbuk jintan putih. Kacau hingga garing.
3)masukkan santan, gula melaka dan daging hingga lembut.



2) RENDANG KARI DAGING 

3 Kilo daging lembu
6 batang 3 inci panjang kulit kayu manis
15 kuntum bunga lawang
30 biji pelaga hindi
21 kuntum bunga cengkih
15 sudu besar serbuk kari daging
21 helai daun limau purut
1/2 kotak santan pekat

Bahan Kisar:
6 ketul 2 inci panjang halia
12 labu bawang besar
12 batang serai saiz besar
21 ulas bawang putih
30 biji cabai kering saiz be sar

Minyak masak secukupnya


3) RENDANG DAGING MASAK MERAH

Bahan-bahan:

1 kilo daging

1.5 batang batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang

santan
air
minyak

3 sudu besar sos cili
Daun limau purut

garam
gula
perasa



Bahan bahan kisar halus:
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 cm hali
1 cm lenkuas
4 batang serai sedang
15 - 20 tangkai cili kering - rebus sebentar dan kisar

Bahan bahsn untuk buat kerisik bawang
3 biji bawang besar - lagi sedap bwg holland


4) RENDANG AYAM MASAK MERAH

Bahan bahan:
1 ekor ayam ( nearly 2 kg) di potong kecil dan lumur garam + kunyit & goreng separuh masak.
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
Minyak utk menumis dan menggoren


Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Daun limau purut
4 sudu besar sos cili
60 ml santan
250 ml air

Bahan bahan kisar halus:
3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 cm hali
1 cm lenkuas
5 batang serai sedang
15 - 20 tangkai cili kering - rebus sebentar dan kisar

Bahan bahsn untuk buat kerisik bawang
2 biji bawang besar - lagi sedap bwg holland


5) SERUNDING DAGING KELANTAN

BAHAN-BAHAN:

500 gm daging | direbus dan disiat halus
1 1/2 sudu makan serbuk kari daging
1 sudu makan jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 1/2 sudu makan serbuk ketumbar
1 1/2 sudu makan biji ketumbar
3/4 cawan cili kering yang telah dikisar
1 cawan santan pekat
2 cawan minyak masak
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN KISAR
3 cm lengkuas
3 cm halia
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
5 batang serai
1ketul kunyit hidup
1 keping asam keping

CARA MEMASAKNYA:
1. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar sehingga garing.
2. Kemudian masukkan cili kering, serbuk kari, jintan manis, jintan putih dan ketumbar.
3. Setelah garing, masukkan santan dan biarkan sehingga mendidih.
4. Kemudian masukkan daging yang telah disiat-siat tadi bersama dengan garam dan gula secukup rasa.
5. Masak sehingga 

No comments:

Post a Comment