Friday 18 July 2014

RESEPI SATEY DAN KUAH KACANG


1) SATEY AYAM FCU( 2KG)

2 cawan kecil (teh) gula
2 jemput garam
7 sudu rempah ketumbar
2 sudu kunyit
nearly 1 mangkuk bawang putih
2 1/2 sudu makan ajinomoto


2) SATEY AYAM FCU ( 5 KG)

2 mangkuk bawang putih
1 mangkuk rempah ketumbar debu
2 sudu besar ketumbar biji
2 batang serai sedang
6 camca teh gula
5 (1/2 sudu each) garam halus
5 (1/2 sudu each) ajinomoto


3) SATE AYAM (10 KG)

1 kg bawang putih
2 kali 100 gm rempah ketumbar (200 gm rempah ketumbar)
1 peket rempah ketumbar kasar




4) SATEY DAGING PERLIS FCU (5 KG)


2 sudu makan jintan manis
1 sudu makan jintan putih
5 cawan gula
5 sudu makan garam halus
4 sudu makan kunyit
30 ulas bawang putih
15 cm lengkuas
9 batang serai saiz besar dihiris 
20cm halia

Minyak untuk disapu pada daging semasa bakar

1 biji buah keras ~ ditumbuk lumat atau di kisar
1 sudu besar gula
1 sudu besar air
1 sudu besar minyak masak
1 batang serai ~ di titik

Satukan semua bahan kecuali serai  dan kisar halus
Serai yang telah di titik perdunya di gunakan sebagai berus untuk merenjis minyak atas daging



5) KUAH SATEY 3 KG KACANG( FOR 1000 SATEY)

2 kg minyak tanah
3 kg kacang tanah


3 tompok bawang merah yang telah dimayang
3 ketul belacan sebesar telur puyuh

9 sudu makan serbuk cabai alagapas atau cili kering yang diblend halus secukup pedas
3 bungkus kecil kari daging
3 bungkus kecil kari ikan

3 tompok serai yang telah dimayang halus
3 tompok bawang putih yang telah dimayang
3 hiris lengkuas(1/4 inci panjang dan 1 1/2 inci lebar)
8 hiris halia ( 1/2 inci panjang dan 1 1/2 inci lebar--2.5 of the portion ) sudu udang kering
5-8 biji buah keras

5 sudu makan kerisik
3 cawan teh gula
3 sudu makan garam
3 sudu ajimoto



No comments:

Post a Comment